Tuesday, 17 September 2013

Khasiat Ulam-Ulaman

Rasa kecur air liur bila sebut pasal kerabu. Nak-nak pula kalau makan dengan nasi panas. Biasanya kalau saya buat kerabu perut sapi, saya akan gaulkan dengan beberapa jenis ulam. Jom selidik rahsia khasiat ulam-ulaman yang banyak terdapat di Malaysia.


Kebaikan Kacang Soya

OoOOOO

Kenapa banyak produk kesihatan di pasaran berasaskan kacang soya? Kenapa ibu mengandung digalakkan minum minuman soya (metos : untuk dapat anak kulit cerah) Berdasarkan kajian secara klinikal, terdapat beberapa kelebihan apabila kita mengamalkan minuman berasaskan soya.

1) dapat mengurangkan penyakit koronari
2) mencegah penyakit kanser payudara dan rahim
3) mencegah pigmentasi kulit, jeragat dan jerawat
4) melancarkan peredaran darah & menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel
5) mengelakkan penyakit osteoporosis dan sakit sendi

Energizing Soy Protein

Menurut saintis yang terkenal, soya protein merupakan faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul. ESP telah diiktiraf di seluruh dunia kerana mempunyai kandungan kualiti protein yang sangat tinggi. Kandungan soya yang terhasil adalah berbeza dengan produk soya yang lain kerana ia mengandungi "non- GMO" iaitu ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Selain itu, ia dapat membekalkan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama kerana setiap 850gram ESP, ia dihasilkan daripada 30kg kacang soya. Bagi pengidap kencing manis, minuman ini sangat sesuai diamalkan kerana ia mengandungi Indeks Glisemik ( G.I.)  yang rendah iaitu 39. 

Jika anda berminat tentang produk ini, boleh berhubung dengan saya melalui 
Fb : Siti Fatimah Naim


Nikmat Air Masak..

Masa kecik-kecik dulu, memang payah nak minum air masak. Dah menginjak dewasa ni, baru terbuka hati ni untuk minum air masak banyak. Seorang kenalan jarang atau sukar untuk menelan air yang tak berwarna ni. Sekarang ni, setiap 2 hari kena dapatkan rawatan kat hospital untuk Dialisis. Kalau tak silap saya, waktu itu beliau berumur 35 tahun. Muda kan? Berikut hasil dapatan saya kenapa kita perlu minum air masak ni :

<< Untuk keseimbangan suhu badan. Individu yang kurang air dalam tubuhnya mempunyai suhu badan yang lebih tingggi

<< Untuk meningkatkan metabolisme badan. Apabila badan kita mengandungi cukup air, saluran darah kita akan lancar. Jangan percaya kepada metos bahawa air boleh menggemukkan. Kalau anda pergi jumpe doktor dan kata air masak boleh menggemukkan, mesti doktor tu senyum sampai ke telinga

<< Biasanya, air masak lebih bersifat alkali. Ia boleh menyeimbangkan ph dalam badan kerana makanan yang kita makan lebih bersifat asid. 

<<  Yang bestnya tentang air masak ni, kalau order air kosong kat kedai mamak, kena bayar RM0.20 jer. Air lain semua above RM0.50 ( teh o panas cawan dekat Tumpat Kelantan)

<< Umum mengetahui, dalam semua  badan manusia mempunyai sel kanser. Yang membezakannya, samada sel itu aktif atau tidak. Air masak boleh melambatkan sel- sel kanser aktif terutamanya bagi kanser payudara, pundi kencing dan usus.

<< Air masak juga boleh mengenyangkan jika kita mengambilnya dalam kuantiti yang banyak. Bagi yang ingin menurunkan berat badan, amalkan  8 gelas sehari atau lebih air masak kerana ia tidak mempunyai sebarang lemak dan bebas kolestrol.

<< Mesti ramai wanita-wanita suka part ni. Dengan mengamalkan air masak yang mencukupi, kulit anda akan lambat mengalami kedutan. Almaklumlah, usia semakin meningkat, makin banyak pulak krim yang perlu. Krim pelindung matahari, tumit kaki, gelap bawah mata dan dllRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...